# Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 29

Hello Aspirants

State Bank of India (SBI) is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled onÂ 1st, 7th & 8th of July 2018. Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.Â

Directions(1-5): Find the missing term of the series.

1. 7, 4, 5, 9, ?, 52.5, 160.5
17
20
11
13
19
Option B
7, 4, 5, 9, ?, 52.5, 160.5
7 Ã— 0.5 + 0.5 = 3.5 + 0.5 = 4
4 Ã— 1 + 1 = 4 + 1 = 5
5 Ã— 1.5 + 1.5 = 7.5 + 1.5 = 9
9 Ã— 2 + 2 = 18 + 2 = 20

2. 210, 209, 213, 186, 202, ?
88
55
66
44
77
Option E
210, 209, 213, 186, 202, ?
210 – l3 = 209
209 + 22 = 213
213 – 33 = 186
186 + 42 = 202
202 – 53 = 202 – 125 = 77

3. 2, 9, 30, ?, 436, 2195, 13182
105
100
115
109
112
Option A
2, 9, 30, ?, 436, 2195, 13182
2 Ã— 1 + 1 Ã— 7 = 9
9 Ã— 2 + 2 Ã— 6 = 30
30 Ã— 3 + 3 Ã— 5 = 105
105 Ã— 4 + 4 Ã— 4 = 436
436 Ã— 5 + 5 Ã— 3 = 2195

4. 656, 352, 200, 124, 86, ?
52
60
44
67
56
Option D
656, 352, 200, 124, 86, ?
656/2 + 24 = 328 + 24 = 352
352/2 + 24 = 176 + 24 = 200
200/2 + 24 = 100 + 24 = 124
124/2 + 24 = 62 + 24 = 86
86/2 + 24 = 43 + 24 = 67

5. 2, 3, 11, 38, 102, ?
202
222
227
230
215
Option C
2, 3, 11, 38, 102, ?
2 + l^3 = 2 + 1 = 3
3 + 2^3 = 3 + 8 = 11
11 + 3^3 = 11 + 27 = 38
38 + 4^3 = 38 + 64 = 102
102 + 5^3 = 102 + 125 = 227

6. A mother and a daughter working together can complete a work in 4 days. But if the mother works alone she can complete the work in 6 days. Both of them worked for one day and then the mother had to leave. How long will the daughter take to complete the remaining work ?
5 days
11 days
13 days
9 days
3 days
Option D
According to the question,
(M + D)â€™s one dayâ€™s work = 1/4
Remaining work = 3/4
Mâ€™s one dayâ€™s work = 1/6
Dâ€™s one dayâ€™s work = 1/4 – 1/6 = 1/12
Now, 1/12 th of the work is done by the daughter in 1 day 3/4 th of the work will be done by daughter in
(12 * 3)/4
= 9 days

7. Shatabdi Express has a capacity of 500 seats of which 10% are in the Executive class and the rest being chair cars. During one journey, the train was booked to 85% of its capacity. If Executive class was booked to 96% of its capacity, then how many chair car seats were empty during that journey ?
73
66
81
62
54
Option A
Seats in executive class = 50
Seats in chair car = 450
Booking seats in total = 425
Booking in executive class = 48
Booking in chair class = (425 – 48) = 377
Empty seats in chair class = 450 – 377 = 73

8. Raj purchased an office bag with a price tag of Rs 600 in a sale where 25% discount was being offered on the tag price. He was given a further discount of 10% on the amount arrived at after giving usual 25% discount. What was the final amount paid by Raj ?
Rs.410
Rs.300
Rs.444
Rs.405
Rs.355
Option D
Final amount after giving successive discounts of 25% and 10%
= 600 Ã— 0.75 Ã— 0.9
= Rs. 405

9. Abhijit invested in three schemes A, B and C the amounts in the ratio of 2 : 3 : 4 respectively. If the schemes offered interest at 20 p.c.p.a., 16 p.c.p.a. and 15 p.c.p.a. respectively, what will be the respective ratio of the amounts after one year ?
45:83:101
52:85:115
61:55:32
56:80:99
60:87:115
Option E
Let Abhijit invested Rs. 2x, Rs. 3x and Rs. 4x in three schemes A, B and C respectively.
The required ratio
= 2x Ã— 120/100 : 3x Ã— 116/100 : 4x Ã— 115/100
= 2 Ã— 120 : 3 Ã— 116 : 4 Ã— 115
= 60 : 87 : 115

10. A card is drawn from a well shuffled pack of 52 cards. Find the probability of non-face card of black colour.
5/19
7/11
1/12
5/13
4/17
Option D
Total number of black card out of 52 cards = 13 + 13
= 26
Number of face cards in each suits namely spades and clubs = 3 + 3 = 6
Therefore, total number of non-face card of black colour out of 52 cards = 26 – 6 = 20
Required Probability = 20/52
= 5/13

## 3 Thoughts to “Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 29”

1. Throughout the awesome design of things you actually get an A+ with regard to effort. Where exactly you confused us was first on all the particulars. As they say, the devil is in the details… And that couldn’t be much more accurate right here. Having said that, allow me tell you just what did give good results. The writing is actually very convincing and that is probably the reason why I am taking the effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, even though I can easily see the jumps in reason you make, I am definitely not confident of exactly how you seem to connect the ideas which produce the conclusion. For the moment I will, no doubt yield to your position however hope in the future you link the dots much better.

2. What i don’t understood is actually how you are now not actually a lot more smartly-appreciated than you may be now.
You are so intelligent. You already know thus considerably in terms
of this subject, made me personally consider it from
numerous varied angles. Its like men and women aren’t interested except
it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice.
All the time deal with it up!

3. Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was
once a amusement account it. Glance complex to far introduced agreeable from you!
However, how can we communicate?