Quant Test for IBPS RRB PO Mains 2021 Exam set – 2

In the following questions two equations numbered a and b. You have to solve both equations and give answer:

  1. a)4p^2 – 15p – 46 = 0
    b)6q^2 + 35p + 46= 0
    if p>q
    if p is greater than or equal to q
    if p
    if p is less than or equal to q
    if p=q or relationship cannot be established
    Option B
    p=-2 , 23/ 4
    q= – 2 , – 23/ 6

     

  2. a)2p^2 – p – 10 =0
    b)2q^2 – q – 21 =0

    if p>q
    if p is greater than or equal to q
    if p
    if p is less than or equal to q
    if p=q or relationship cannot be established
    Option E
    p=5/2 , – 2
    q= 7/2 , – 3

     

    a)p^2 – 3p – 88= 0
    b)q^2 + 8q – 48 = 0

    if p>q
    if p is greater than or equal to q
    if p
    if p is less than or equal to q
    if p=q or relationship cannot be established
    Option E
    p=11 , – 8
    q=4 , -12

     

    a)2p^2 – 9p + 9 =0
    b)q^2 – 7q + 12 =0

    if p>q
    if p is greater than or equal to q
    if p
    if p is less than or equal to q
    if p=q or relationship cannot be established
    Option D
    p= 3 , 3/2
    q = 3 , 4

     

    a)4p^2 +19p + 22 =0
    b)2q^2 + 11q +15=0

    if p>q
    if p is greater than or equal to q
    if p
    if p is less than or equal to q
    if p=q or relationship cannot be established
    Option E
    p= – 2 , – 11/4
    q = -3 , -5 /2

     

    Pipe X and Pipe Y can fill a cistern together in 18 minutes. Pipe Y is 50% more efficient than pipe X. Find the capacity of cistern, if it is given that pipe ‘X’ fills the cistern at speed of 6 litre/minute?

    270
    250
    285
    305
    None of these
    Option A
    Let pipe X can fill in x minutes
    Pipe Y can fill tank in x *100/150 =2x/3
    1/x + 3/2x = 1/18
    x = 45
    Capacity of tank =45*6=270l

     

  3. Akansha and Brijesh worked for 20 days and 15 days on a work respectively. The ratio of total wages earned by them is 5 : 4. What is the ratio of their respective efficiency if they work with same efficiency throughout the work?
    7:9
    15:16
    12:17
    11:13
    None of these
    Option B
    Let efficiency of Akansha and Brjesh be x and y respectively.
    x*20/y*15 = 5/4
    x/y = 5/4 * 15 *20 = 15 /16

     

  4. A group of 18 male and 12 female can do a work in 18 days. A female takes twice as much times as a male to do the work. How many days will 8 male take to finish the same work ?
    48 days
    51 days
    54 days
    58 days
    62 days
    Option C
    Let efficieny of a male be =2a unit/day
    So a female = a unit/day
    Therefore,
    18(18*2a+18a)=Total work
    Time taken by 8 male =18(36a+12a)/8*2a =54 days

     

  5. A shopkeeper bought 150 mobile at the rate of Rs. 250 per mobile. He spent Rs. 2500 on transportation and packing. If the marked price of mobile is Rs. 320 per mobile and the shopkeeper gives a discount of 5% on the marked price then what will be the percentage profit gained by the shopkeeper?
    10%
    14%
    12%
    15%
    None of these
    Option B
    CP of 150 mobiles=150*250=37500
    Total CP=37500+2500=Rs 40000
    MP of 150 mobiles=150*320=Rs 48000
    Sp after discount=48000 * 95/100 = Rs 45600
    Percenatge profit=45600*40000/40000 * 100 = 14%

     

  6. There are 4 ruby balls, 5 black balls and 3 green balls in a jar. 2 balls are drawn at random. Find the probability that both are either green or ruby?
    3/22
    1/21
    4/17
    5/24
    6/17
    Option A

     


Related posts