Profit and Loss

  1. A man purchase is a bike for rs.75400 and spends rs. 2600 for his its maintenance. After some days he sells the bike at rs. 89700. What is his profit percentage ?
    10%
    18%
    11%
    15%
    8%
    Option D
    CP of bike = 75400
    maintenance cost = 2600
    total cost price of Bike = 75400 + 2600 = 78000
    profit = 89700 – 78000 = 11700
    profit percentage = 11700/78000 * 100 = 15%

     

  2. Ayush made a loss of 10% on selling a cycle. If he would have made a profit of 40%. In what price he would sell so that he can get 22% profit ?
    1520
    1840
    2480
    1830
    2240
    Option D
    Let CP of cycle = 100x
    loss = 10%
    SP of cycle = 100x * 90/100 = 90x
    If he sold 750 more, he would have 40% profit
    SP = 100x * 140/100 = 140x
    90x + 750 = 140x
    50x = 750
    x = 15
    CP = 100x = 1500
    SP = 1500 * 122/100 = 1830

     

  3. Marked price of an article is 45% above its cost price and by giving 20% discount on marked price he earned rs.128 as profit. What is profit percent incurred when he sells same article rs.72 more than its selling price.
    22%
    28%
    34%
    25%
    12%
    Option D
    Let CP of article = 100x
    MP of article = 100x * 145/100 = 145x
    SP of article = 145x * 4/5 = 116x
    profit = rs.128
    116 x – 100x = 16x
    16x = 128
    x = 8
    CP = 800
    SP = 928
    When he sells rs.72 more than its SP,
    SP = 928 + 72 = 1000
    Profit % = 1000 – 800/800 * 100 = 25%

     

  4. Rohit purchased a mobile rs.4500 and sold it at 20% loss to Reema. Which amount he got from Reema, he purchased a TV and sold it at a profit of 25%. How much amount of overall profit or loss made by him in whole transactions ?
    180
    470
    200
    350
    No profit no loss
    Option E
    CP of mobile = 4500
    he sold at 20% loss,
    SP of mobile = 4500 * 4/5 = 3600
    CP of TV = 3600
    he sold at 25% profit,
    SP = 3600 * 5/4 = 4500
    there is no profit no loss

     

  5. A shopkeeper marked up the price of an article 60% above the cost price. If he gives a successive discount of 15% and 10% on marked price, so that selling price of the article is rs.24480. Find the cost price.
    2200
    2000
    1240
    1350
    1430
    Option B
    Let CP of article = 100x
    MP of article = 160x
    SP of article = 160x * 85/100 * 90/100 = 122.4x
    122.4x = 2448
    x = 2448/122.4 = 20
    CP = 100x = 2000

     

  6. A man buys 40 mangoes at rs. 5 each and 60 oranges at rs.4 each. 10% of the mangoes and oranges are rotted. The man sells the remaining mangoes at rs. 7 each and oranges at rs 3 each. Find the overall gain or loss percentage ?
    8% profit
    10% loss
    22% loss
    65/11% loss
    14%
    Option D
    Total CP of 40 mangoes = 40 * 5 = 200
    Total CP of 60 mangoes = 60 * 4 = 240
    10% of mangoes and oranges are rotted
    remaining mangoes = 40 * 90/100 = 36
    and oranges = 60 * 90/100 = 54
    total SP of oranges = 54 * 3 = 162
    total SP = 252 + 162 = 414
    loss % = 440 – 414 /440 * 100 = 65/11%

     

  7. A shopkeeper sold a product at 20% discount and profit earned on that product is 16.67%. If the marked price of that product is rs.875, then what is the cost price of that product ?
    820
    340
    680
    600
    485
    Option D
    MP of the product = 875
    SP of product = 875 * 4/5 = 700
    profit = 16.67% = 1/6
    let CP = 6x
    profit = x
    SP = 7x
    7x = 700
    x = 100
    CP = 6x = 600

     

  8. A dishonest shopkeeper sold rice at cost price. The 1kg weight of rice that he uses actually weight of 780 gm. How much percentage profit does he earned on the sale of 1kg price ?
    200/6%
    120/7%
    18%
    1100/39%
    204/5%
    Option D
    Actual weight = 1kg
    false weight = 780 gm
    profit = 100 – 780 = 220
    profit % = 220/780 * 100 = 1100/39%

     

  9. Sekhar sells two products A and B have equal cost price. Product A is sold at 30% profit and product b is sold at an amount of 15% less than the selling price of product A. If the total profit is rs.162, then what is cost price of B ?
    480
    400
    525
    340
    260
    Option B
    Let CP of the product A = x
    SP of product A = x * 130/100 = 13x/10
    SP of product B = 13x /10 * 17/20 = 221x/200
    profit of product A = 13x/10 – x = 3x /10
    profit of product B = 221x/200 = 21x/200
    3x/10 + 21x/200 = 162
    60x + 21x / 200 = 162
    x = 400

     

  10. An article is sold at a profit of 15%. If it had been sold at a profit of 22%, it would have fetched rs. 340 more. What is the cost price of article ?
    2500
    3240
    1450
    2000
    4420
    Option D
    Let CP of the article = 100x
    SP of the article = 100x * 115/100
    when it sold at 22% profit
    SP = 100 * 122/100 = 122x
    122x – 115x = 7x
    7x = 340
    x = 20
    CP of the product = 100x = 100 * 20 = 2000

     


Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 29

A man purchase is a bike for rs.75400 and spends rs. 2600 for his its maintenance. After some days he ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 28

A person sold an article earned a profit of rs.2500 after giving a discount of 25%. If he had sold ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 27

the total cost price of math book and English book is 2400. If a person sold math book at profit ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 26

A scooter and a bike were sold for rs. 9100 each. The scooter was sold at a loss of 30% ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 25

Rashi sold an item for Rs 8400 and sold it for a loss of 5%.From that money,he purchased another item ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 24

A shopkeeper mark his copies at an advance of 69% on the actual cost of production.He allows a discount of ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 23

After allowing a discount of 25% on the market price of an table, there is a gain of 20%. What ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 22

Shivani bought 30 liters of milk at the rate of Rs.8 per liter. She got it churned after spending Rs.10 ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 21

The ratio selling prices of three materials P,Q and R is 19:25:27., the ratio of percentage profit is 7:10:4, respectively ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 20

By selling a bag of Rs.810 the mano incurs a loss of 10%. What is the gain or loss percentage ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 19

The mercahnt sold a sofa Rs. 5000with 10% discount on it.what would be the selling price of the sofa if ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 18

A person sold his painting for Rs.1000 and earned profit , is twice the loss by selling it for Rs.800 ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 17

If a seller reduces the selling price of an item from Rs. 400 to Rs. 380, his loss increases by ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit & Loss 16

Mani bough a printer and sold it to Raj for Rs.2160 thereby making a profit of 20%. At what price ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit & Loss 15

Naman bought a bike for Rs.18000. He spent 20% of the amount that he had paid for buying it for ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 14

A Man bought two boxes for Rs1300. He sold one box at a profit of 20% and the other at ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 13

If the profit percent got on selling an article is numerically equal to its cost price and the selling price ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 12

A person bought two articles for Rs 2000 and Rs 3000 respectively, the first article he sold at a gain ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 11

Profit and Loss Questions for IBPS PO, IBPS RRB, NICL, UIICl, OICL, RBI Grade B/Assisatant, Bank of Baroda and other competitive ...
Read More

Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 10

Profit and Loss Questions for IBPS PO, IBPS RRB, NICL, UIICl, OICL, RBI Grade B/Assisatant, Bank of Baroda and other competitive ...
Read More
Loading...